Vänsterhänthet - En sjukdom?

Vad orsakar vänsterhänthet?

1 . Genetisk (naturlig) vänsterhänthet. Forskningen kring de genetiska orsakerna till vänsterhänthet är mycket omfattande för tillfället; många forskargrupper arbetar för att försöka fastställa en särskild gen för handpreferens hos människor. Om bägge föräldrar eller modern är vänsterhänt finns en ökad chans att barnen blir vänsterhänta.
I familjer där bägge föräldrarna är högerhänta blir i genomsnitt 9 procent av barnen vänsterhänta, i familjer där bägge föräldrarna är vänsterhänta blir i genomsnitt 26 procent av barnen vänsterhänta och i familjer med en vänsterhänt och en högerhänt förälder blir i genomsnitt 19 procent av barnen vänsterhänta.

2 . Patologisk (påtvingad) vänsterhänthet innebär att man egentligen skulle ha blivit högerhänt, men på grund av en skada i den vänstra hjärnhalvan har man förorsakats att byta till den högra hjärnhalvan.
I många fall upplever dessa människor ytterligare problem.
Detta är anledningen till att man hör om en högre andel vänsterhänta än genomsnittet bland dyslektiker och människor med DAMP eller andra inlärningssvårigheter.

En del forskning har visat ett samband mellan vänsterhänthet och testosteronhalten i livmodern innan födseln.

Vänsterhänta barn

Det är inte ovanligt för småbarn att inte ha en dominant hand eftersom alla utvecklas i olika hastighet. De flesta barn använder inledningsvis bägge händer och visar sällan någon preferens innan 7-9 månaders ålder. Vid omkring 18 månaders ålder använder många barn en hand konsekvent.
Emellertid är det inte ovanligt för barn att inte visa någon tydlig dominans så sent som vid 3 eller 4 års ålder. Generellt sett gäller att ju tidigare ett barn uppvisar en tydligt dominerande hand, desto mer dominant kommer den handen att bli.
image123
Vänsterhäntas dag är den 13 augusti.

Tänka sig att vi har en egen speciell dag.. haha! =)
Det måste jag skriva ner i almanackan så får jag baka en tårta och fira mig.

Mer fakta om vänsterhänthet och produkter hittar du
HÄR.

Kommentarer
Postat av: Desirée

Jag visste inte att det fanns en egen dag för oss; jag är också vänsterhänt (genetiskt). Det ska firas! :)

Postat av: Käthe

Kul blogg! :) Jag är också vänsterhänt.

2007-06-20 @ 00:03:06
URL: http://kathe.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback