Gräddfilskaka med chokladglasyr

Ingredienser 12-16 bitar
225 g osaltat smör
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
7 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 1/2 dl gräddfil
fint rivet skal av 2 citroner

Glasyr

1 1/2 dl mjölk
250 g choklad (blockchoklad eller Marabous mörka)
2 äggulor
2 msk osaltat smör
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du
Gör i ordning en rund kakform. Sätt ugnen på 160 grader. Rör smöret mjukt och tillsätt socker och vaniljsocker.
Rör endast tills allt är välblandat.
Tillsätt äggen ett i taget. Rör om efter varje, endast tills det är blandat.
Fortsätt att röra om i cirka en minut efter sista ägget.
Blanda mjölet med bakpulver, bikarbonat och salt.
Tillsätt mjölblandningen, växelvis med gräddfilen, till äggsmeten.
Mjölblandningen tillsätts tre gånger och gräddfilen två gånger.
Rör bara tills allt är välblandat. Blanda i det rivna citronskalet.
Häll smeten i formen och grädda den i cirka 90 minuter.
Testa med en tandpetare för att se kakan är genomgräddad. Ta den ur formen och låt den kallna.
Gör glasyren.
Värm mjölken i en kastrull och lägg i chokladen.
Låt den smälta i mjölken. Ta den från värmen.
Vispa ägggulorna lätt i en skål.
Vispa ner hälften av chokladblandningen i äggulorna.
Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen medan du vispar.
Sjud en minut under omrörning och vispa ner vaniljsockret.
Häll blandningen i en skål och låt svalna. Vispa den sedan med en elvisp tills den tjocknar.
Fördela glasyren på ovansidan av kakan och bred ut den till kanterna så att det bildas mjuka fåror.

image110













Dagens recept blir denna chokladkakan som ser så otroligt god ut!
Recept hittat här

Kommentarer
Postat av: Mari

YUMMY!!
Asså.. kan inte du typ ha en hel vecka där du bakar massa kakor å sånt till mig? :-D *ber snällt*


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback