Glutenfritt och lättsockrat

Det är många som inte kan njuta av kakbordets läckerheter på grund av intolerans eller allergi av olika slag.

Glutenintolerans innebär att man inte tål mjöl som innehåller gluten. Alla sädeslag innehåller gluten i högre eller mindre grad - mest finns det i vetemjöl.
Glutenfria mjölmixer finns som ersättare, men konsistensen på bröd och kakor blir något annorlunda, lite kort och smulig. Maizena, potatismjöl, majsmjöl, rismjöl och bovetemjöl är glutenfria.
Många kakor och tårtor som bakas med mandel, nötter eller kokos innehåller i regel inget mjöl. Likaså är maränger naturligt frifrån gluten.
Tänk på att formar och plåtar också måste mjölas ströas glutenfritt mjöl eller ströbröd. Använ pofiber (potatisfiber), kokosflingor, hirsflingor eller liknande. Bakplåtspapper är bra ersättare.

Diabetiker ska inte äta för mycket socker eller fett. Även om kakor och bullar inte behövs i vardagen, vill man gärna vid festligare tillfällen smaka en liten godbit. Då kan man byta ut en av dagens smörgåsar mot en bulle, en skiva mjuk kaka eller ett par småbröd, allt bakat med lite vanligt strösocker.

Bra att veta
. Pajdeg och smördeg innehåller inget socker, och mördeg till småkakor kan blandas med ytterst lite socker. Petitchoudeg är också sockerfri.
Vissa sötningsmedel kan ersätta sockret men det finns risk för att vid upphettning blir lite beskt. Det kan därför vara klokare att inte använda alternativa sötningsmedel utan istället minska sockermängden.
image142
Där har ni något att tänka på nästa gång ni får en allergiker till fikat =)

Kommentarer
Postat av: Mimmi

Jag har diabetes typ 1(barndiabetes) och det går att äta precis allt, bara man tar tillräckligt med insulin till :)
Ha det bra!
Kram Mimmi.

Postat av: Mimmi

Svar; nej det var inte riktigt så jag menade, t.ex alla har ju en insulin dos som passar en själv och sköter man sig och tar insulinet på tiderna man ska ta,(oavsett om man ska äta en kaka eller inte)så kan man äta vad som helst :) men du har rätt, det är bättre för hälsan att baka med mindre socker!
Ha det bra och du ska ha positiv cred för en bra blogg.
Kram Mimmi.

2007-07-02 @ 14:33:51
URL: http://Hottrendy.blogg.se
Postat av: Anna

Hej!
Är laktosintolerant och undrar om du vet ngn hemsida där man kan söka recept som är laktosfria?
Du kanske har ngt bra? :)

2007-07-02 @ 21:12:30
URL: http://anna___08@hotmail.com
Postat av: Mimmi

Hehe så lite så :) precis, hajar!
Ja eller hur. Jadu, kanske något för nötallergiker? :)
Va bra, komentarer är alltid kul!
Sköt om dig.
Kram Mimmi.

2007-07-02 @ 22:53:14
URL: http://Hottrendy.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback