Glutenintolerans innebär att man inte tål mjöl som innehåller gluten. Alla sädeslag innehåller gluten i högre eller mindre grad - mest finns det i vetemjöl.
Glutenfria mjölmixer finns som ersättare, men konsistensen på bröd och kakor blir något annorlunda, lite kort och smulig. Maizena, potatismjöl, majsmjöl, rismjöl och bovetemjöl är glutenfria.
Många kakor och tårtor som bakas med mandel, nötter eller kokos innehåller i regel inget mjöl. Likaså är maränger naturligt frifrån gluten.
Tänk på att formar och plåtar också måste mjölas ströas glutenfritt mjöl eller ströbröd. Använ pofiber (potatisfiber), kokosflingor, hirsflingor eller liknande. Bakplåtspapper är bra ersättare.
Diabetiker ska inte äta för mycket socker eller fett. Även om kakor och bullar inte behövs i vardagen, vill man gärna vid festligare tillfällen smaka en liten godbit. Då kan man byta ut en av dagens smörgåsar mot en bulle, en skiva mjuk kaka eller ett par småbröd, allt bakat med lite vanligt strösocker.
Bra att veta. Pajdeg och smördeg innehåller inget socker, och mördeg till småkakor kan blandas med ytterst lite socker. Petitchoudeg är också sockerfri.
Vissa sötningsmedel kan ersätta sockret men det finns risk för att vid upphettning blir lite beskt. Det kan därför vara klokare att inte använda alternativa sötningsmedel utan istället minska sockermängden.

Där har ni något att tänka på nästa gång ni får en allergiker till fikat =)

4